onsdag 20 februari 2008

lpo 94

I Lpo 94 (Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet 1994) nämner man uttryckligen att skolans grund är i ”överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”.

Detta påstående är problematiskt. Vad tusan är västerländsk humanism? Ställer man den frågan till någon blir det ganska snabbt klart att man mest avser en allmänt välmenande floskel. Står den i opposition till österländsk humanism eller västerländskt barbari?

Vad värre är kommer man, om man traskar igenom frågan om västerländsk humanism och kristen tradition, för eller senare fram till att det som avses är, ungefär, tio guds bud.

Detta är ännu värre. För det första finns det en rad varianter som man kan avse när man pratar om tio guds bud, de lutherska, de reformerta, de judiska, de noakadiska, etc... Men låt oss nu, för enkelhets skull anta att man menar de lutherska.

  1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
  2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
  3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
  4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
  5. Du skall inte dräpa.
  6. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
  7. Du skall inte stjäla.
  8. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
  9. Du skall inte ha begär till din nästas hus.
  10. Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.
Hur många av dessa bud genomsyrar vårt samhälle idag? Hur många av dem VILL vi ska genomsyra vårt samhälle? Bud 1-3 är rent nonsens om man är sekulär 'västerländsk humanist'. Bud 4 kan få vara kvar om det handlar om ömsesidig respekt och inte bara ett lydnadsförhållande.

Bud 5, 7 och 8 är vi nog alla tämligen ense om, även om definitionen på 7 och 8 kan diskuteras. Nr 6 gäller, men anses nog vara en privatsak och inte någonting samhället har så mycket att göra med.

Det verkligt problematiska är Bud 9-10, bud 10 nämner explicit att vi befinner oss (bör befinna oss?) i ett slavsamhälle. Den avundsjuka och det habegär de förbjuder är den grund på vilken vårt samhälle vilar. Avundsjuka och habegär är i vårt samhälle inte laster utan dygder som reklamen och staten ständigt propagerar för.

Så. av 10 guds bud är 3 självklara, 2 går ann och 5 är direkt samhällsfientliga och tydligen är detta skolans värdegrund. Eller inte.

9 kommentarer:

Pingvinkvinnan sa...

Jag misstänker att den konstiga formuleringen du syftar på som troligtvis är en sorglig eftergift åt kristdemokraterna kommer att försvinna med nästa läroplan. När denna kommer vet jag icke men ganska snart har jag för mig.

Yabancı sa...

Den så kallade "Pingvinkvinnan" är tyvärr alltför optimistisk. Enligt Lärarnas tidning 4/2007 http://www.lararnastidning.net/ ser inte Björklund något större behov av att revidera skolans värdegrund och uppdrag. Annat vore förvånande, eftersom kristdemokraterna sitter i regeringsställning nu också.

Yabancı sa...

Bättre länk: http://www.lararnastidning.net/LT_Output_2005.asp?ArticleID=354321&ArticleOutputTemplateID=92&ArticleStateID=2&CategoryID=3612&FreeText=l%E4roplan

Anonym sa...

Jag förstår inte problemet! Vad har du emot Guds bud? Jag kan inte tänka mig någon bättre att lyda än Gud, han är ju jordens skapare och har självklart rätt när han av god vilja ger oss regler och rättesnören! Moraliska och etiska frågor är ju något som behandlas av religionen och vem är en större auktoritet i religiösa frågor än Gud?! / Daniel W

Gunnar B. Hansen sa...

Gud förklarade mycket tydligt att han gett lagen till våra präster att tolka. Om vi låter gud ha tolkningsföreträde bryter vi mot hans bud, jfr historien om de skriftlärde som den där konsertflöjtisten hade i sommarprogrammet för en fem sex år sedan.

Pingvinkvinnan sa...

Att de där kristdemokraterna ska få lägga sig i hela tiden...

Yabancı sa...

Att kristdemokrater lägger sig i är inte ett problem. De skapade etiken och de mjuka frågorna för 4 123 år sedan, och skolan skall lära folk uppföra sig. Vem kan vara en större auktoritet än jultomten?

Daniel W sa...

Jag håller helt med förrföregående talare. Kristdemokraterna är ett useluselt böss som ständigt lägger sina förnumstiga små näsor i fel blöta. Jag blir så A R G att jag nästan kokar när de kommer farande med sina puttinuttiga pekpinnar för att inte tala om dansbandsmusiken! Vad det här landet behöver är ett kristet antidemokratiskt alternativ. Ställer den sanne guden till med valvakor och folkomröstningar bland fariséer och sodomiter? NEJ, det är naturligtvis diktat och veto som gäller i en sund pedagogik och därmed amen. /Daniel W

Yabancı sa...

Instämmer. När frågan väl framställts på detta sätt är ingen tvekan möjlig.