tisdag 12 januari 2010

Lever vi i DDR?

Alla partier anser att de är missgynnade, vissa av "vänstermedia" och andra av "borgarpressen". Detta är en vanlig uppfattning hos dem som är politiskt engagerade, det är inte så konstigt eftersom man lätt blir felciterad. Dessutom ställer journalisterna bara elaka frågor och intresserar sig inte för att prata om det man själv vill tala om.

Exempel, den 12e januari 2010 dömdes Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland, Markus Wiechel, till böter för förtal av Norrköpings tingsrätt. Vem har han då dömts för att förtala? Jo Fredrik Jönsson, medlem i SKU, ungdomsorganisation till SKP. Om man läser inläggen och bloggkommentarerna på de Sverigedemokratiska bloggarna kan man lätt få intrycket att kommunistpartier i Sverige är organisationer som har tumme med polisen och vars brott domstolarna ser mellan fingrarna på. Detta är så klart fel, envar som har läst säkerhetstjänstens rapport i ämnet (SOU 2002:93) vet att SKPs föregångare APK långt in i modern tid har övervakats och av Säpo har ansetts vara ett hot mot rikets säkerhet. Att domstolarna och poliserna skulle okynnesgulla med SKP får med andra ord anses vara högeligen osannolikt.

Men i den Sverigedemokratiska bloggosfären frodas den här typen av konspirationsteorier. I den är Sverige en kommuniststat fullt jämförbar med DDR med falska domstolar och mediecensur. Det kanske är dags för en historielektion, DDR var en stat med Stängda gränser.

Ps. Markus Wiechel är inte den ende som dömts för förtal, man kan ju dock undra varför någon skulle skriva samma sak som någon tidigare dömts för förtal för. ds.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Om alla partier granskades såsom man gjort med sd, (en del påstående direkt felaktiga,) skulle samtliga partier hitta personer som dömds i tingsrätter för, ibland betydligt värre brott.
Media försök hålla er till sanning.

nämndemannen

Per Persson (md2perpe) sa...

Heter han Wiechel? Vad är det för jävla efternamn? Det låter inte särskilt svenskt. Släng ut den blatten! ;-)

Gunnar B. Hansen sa...

Hej Anonym,
jag betvivlar inte för en sekund att det finns medlemmar av andra partier som har gjort sig skyldiga för betydligt värre brott än förtal.

Det som är unikt för SD är dock att man betraktar domar mot medlemmar i partiet som politiska. Om jag skulle åka dit för snatteri skulle ingen i MP beskylla Kärnkraftslobbyn för att ha påverkat domstolarna att dömma mig.

Anonym sa...

Du kanske skulle tala om HELA sanningen?
Att bara nämna en del av sanningen kan lätt bli en lögn..
"Fredrik Jönsson, medlem i SKU" har tagit det som sin livsuppgift att stämma folk till höger och vänster för "förtal". Fredrik Jönsson, medlem i SKU måst vara en av de mest lättkränkta idag!
Hur många förtalsprocesser har han igång just nu? 4-5?
Sen, 5000:- per gång i skadestånd ger ju ett inte föraktligt bidrag till levnadsomkostnaderna. Detta även om "ombud Oskar Augustson" (ej juristutbildad) sannolikt även han ska ha sin skärv.
/HR

Gunnar B. Hansen sa...

Hej Anonym,
du säger att jag borde "tala om HELA sanningen", detta är svårt, eftersom vi lever i en värld som befolkas av 6 miljarder människor. Någonting kommer alltid att lämnas utanför berättelsen. Kanske är det som du säger att "Fredrik Jönsson, medlem i SKU har tagit det som sin livsuppgift att stämma folk till höger och vänster för förtal", det förändrar inte mitt resonemang en tum. Även om han stämmer en person om dagen så förändrar det inte faktumet att den som tror att SKU har tumme med polisen lever i en fantasivärld.

Anonym sa...

"den som tror att SKU har tumme med polisen"
Så skrev jag väl inte???
Den svenska modellen av DDR-systemet är att "you scratch my back I'll scratch your"
Poliser överser med vissa brott därför att det vet att ett ingripnade kommer att hämma deras karriärmöjligheter, försämra deras läge hos den politiskt tillsatte polischefen etc..
(Du inbillar dig väl aldrig att T ex K Götblad är tillsatt på polismeriter???)
Samma symptom finns på många andra ställen i svenska DDR-modellen.
/HR

Gunnar B. Hansen sa...

Anonym: Sa jag att du skrev så? Nej. Det jag sa var att det du skriver har ingenting med inlägget du kommenterar att göra. Huruvida Fredrik Jönsson är rättshaverist eller inte har fortfarande ingenting att göra med huruvida en paranoid världssyn är motiverad.

Anonym sa...

Till HR, som skrev den 26 januari 2010 kl. 17.50, kan jag bara påpeka att jag har en jur. kand., så det är felaktigt att kalla mig "ej juristutbildad"./OA