torsdag 22 juli 2010

Ett verkligt hot mot yttrandefriheten i Uppsala Tingsrätt

Man kan anse att yttrandefriheten är det viktigaste som finns och att man aldrig får kompromissa om den. Man kan även hävda att yttrandefriheten har gränser.

Om man hävdar att yttrandefriheten har gränser uppstår den delikata frågan, vilka dessa gränser är. Man kan t ex anse att man inte ska få uppmana till våld eller anse att man inte får sprida lögner, men vem ska egentligen bestämma gränserna? Om man däremot anser att yttrandefriheten ska få vara total uppstår inte detta problem. Eftersom den andra ståndpunkten är kompromisslös blir den också mer tilltalande, alla vill anse sig stå för en oinskränkt yttrandefrihet. För några månader sedan blev detta extra tydligt när en stor majoritet av alla bloggare försvarade Lars Vilks rätt att säga och rita var han vill. Det enda märkliga med det hela var att Lars Vilks 'yttrandefrihet' aldrig var hotad. Lagen var på hans sida, han beskyddades av polisen. Polisen grep flera av de som hotat honom och domstolarna behandlade målen. Om jag säger till en kille på krogen att hans tjej skulle passa bättre med mig än med honom och han slår till mig, så betvivlar jag att någon skulle anse yttrandefriheten hotad. Inte heller då skulle yttrandefriheten varit hotad. Lagen hade varit på min sida, även om jag misstänker att mitt yttrande hade uppfattats som så korkat att det i domstolen hade tolkats som en förmildrande omständighet, vilket inte verkar hända i fallet Lars Vilks.

Men just nu råder det kompakt tystnad över den "Politiskt Inkorrekta" bloggosfären i den allra viktigaste yttrandefrihetsfrågan i Sverige just nu. Den 30e juni blev en man dömd av Uppsala tingsrätt för att han hade 51 bilder av tecknade nakna barn på sin dator. Notera, tecknade och därmed lika verkliga som en tecknad Mohammedhund. Notera även den andra skillnaden mellan teckningarna. I fallet med Mohammedhunden blir upphovsmannen beskyddad av polisen mot människor som blivit upprörda av teckningen. I fallet i Uppsala är det i stället Polisen och Domstolen som stoppar teckningen. Efter att Lars Vilks hade blivit anfallen i Uppsala skrev de Sverigedemokratiska bloggarna mil om att yttrandefriheten var hotad. Man uttryckte även ett ursinne över att inte alla Partiledare hade tagit avstånd från angreppet (till skillnad från alla andra överfall och all annan misshandel som de tar avstånd från i varje enskilt fall?), viktiga principer stod nämligen på spel! Men nu när det faktiskt är Staten, polisen och domstolen som censurerar är det helt tyst.

Jag anser inte att Sverigedemokraterna och deras "Politiskt Inkorrekta" vänner måste försvara alla former av yttranden, på samma sätt som jag inte har någon plikt att skriva om precis allt som är fel i världen, men när Sverigedemokraterna hävdar att de försvarar yttrandefriheten så ljuger de. Den enda form av yttrande de har försvarat är kritik respektive hån av Islam. När det kommer till att försvara just den princip de hävdar att de står för, den oinskränkta yttrandefriheten, när den för en gångs skull är hotad på riktigt, då tiger de för att de anser den formen av konstnärlig frihet stötande. Sverigedemokraternas yttrandefrihet kan med andra ord summeras som följer: "Det måste vara tillåtet att avbilda Mohammed på ett förlöjligande sätt, förutsatt att han avbildas som äldre än 18 och fullt påklädd". Det är nämligen den enda form av yttrandefrihet de någonsin förespråkat. Lars Vilks har i skrivande stund inte uttalat sig, men med tanke på att han, till skillnad från den förkrossande majoriteten av Sverigedemokraterna, verkligen verkar TRO på den oinskränkta yttrandefriheten gissar jag att han kommer göra det.

Sverigedemokraterna och liknande "politiskt inkorrekta" populister förespråkar i motsats bara en enda yttrandefrihet, friheten att säga just vad de själva vill säga. När yttrandefriheten är hotad för att någon har sagt någonting som de själva finner anstötligt så tiger de.

fredag 9 juli 2010

Svart Måndag

How does it feel,
to treat me like you do,
when you lay your hands upon me
And told me who you are

Den senaste tiden har jag mer och mer börjat intressera mig för Astroturf. Astroturf var namnet på en ganska värdelös sorts konstgräs på åttiotalet, men namnet har nu fått ett nytt uppsving i överförd bemärkelse. Ibland händer det att partier eller politiska organisationer vill ha en gräsrotsrörelse. Vissa delar(men inte alla) av den amerikanska 'Tea Party' rörelsen har t ex varit direkt skapade av olika lobbygrupper. Har man ingen gräsrotsrörelse att tillgå kan man försöka skapa en. Jag har under de senaste 3 månaderna på nära håll haft nöjet att observera CUFs stapplande försök att göra något liknande i Sverige. För tre månader sedan blev jag nämligen addad på Facebook av 'Elin Monday'. Elin bloggade om att vara arbetslös och lade upp konstnärliga bilder i sitt fotoalbum på facebook. Hon skrev även poetiska statusuppdateringar om vinet, arbetslösheten och livet. Redan från början var det ganska klart att Elin inte var en verklig person, vår enda gemensamma bekant var ursprungligen ett konstgalleri. Hennes profil var märkligt tom på allting som skulle kunna avslöja en åsikt om en politisk fråga. Hon var med i ett stort antal grupper, men ingen som rörde någon politisk fråga. Inget 'stöd munkarna i Burma', inget 'stöd Israel' eller 'stöd Palestina' inte ens en 'stoppa våldet' grupp. Det närmaste var en grupp som handlade om att fyllekörning var dåligt. Vad jag inte förstod var dock, vem tusan ligger bakom det här? Svaret kom för någon vecka sedan när Elin postade ett inlägg om att hon lagt upp sitt CV på CUFs nya arbetsförmedlingssajt. En snabb titt på sajten avslöjade dock att den bara innehöll 5 st arbetssökande. Varav en var Elin Monday. Där någon stans trillade polletten ner. Ungdomsarbetslöshet är ju CUFs nya grej. Jag mindes att Elin hade haft en grön clownnäsa på en av bilderna på hennes blogg, ka-klick! Det verkade dock som att fler än jag hade gjort den kopplingen för ca 7 timmar efter att hon gjort det inlägget hade SVT ett 'avslöjande' om att CUF hade haft en fejkbloggare, Elin Monday. Detta var ju egentligen inte så mycket till avslöjande med tanke på att Elin hade haft en ganska... Begränsad läsarskara. Dock gav de CUFs ordförande en möjlighet att få förklara CUFs politik i TV.

Utvärdering

Det är lite svårt att uppskatta exakt hur mycket Elin Monday kampanjen har kostat, sådär i kronor och ören. Det är inte omöjligt att CUF själv kom på idéen, eller rättare sagt, snodde konceptet rakt av efter att ha hört talas om Studio Totals bloggerska Black Ascot. Alternativt låg Studio Total bakom även Elin Monday. Den främsta anledningen till att de i så fall inte har basunerat ut det är förmodligen att ingen har brytt sig om Elin Monday innan SVTs 'avslöjande'. Mängden mediebrus per spenderad krona är förmodligen väldigt låg. Att de får mig att skriva om det är inte så mycket till bedrift med tanke på att min blogg, enligt politometern är Sveriges 1013de mest inflytelserika politiska blogg, intresseklubben antecknar med andra ord.

Så vad var meningen med Elin Monday?

Om man läser på Studio Totals hemsida står det att man ska använda sig av berättelser för att sälja in sina idéer. Något tillspetsat skulle man kunna säga att deras ideologiska grund är en slags vulgärpostmodernism. En av postmodernismens poänger är just att historien blir olika ifall man låter olika personer berätta den. Hade våra skolböcker förmedlat 'Columbus upptäckt av Amerika' ur indianernas perspektiv hade vi förmodligen inte alls kunnat känna igen att det var samma historia. Men att tolka detta till att 'all historia är ändå bara subjektiva berättelser' är inte riktigt samma sak. I sitt avskedsbrev skriver Elin att hon är en påhittad figur, men att hennes upplevelse av ungdomsarbetslöshet var verklig. Man kan ju nu fråga sig, om Ungdomsarbetslösheten nu är ett så stort problem och CUF så gärna vill hjälpa de ungdomsarbetslösa och skildra deras vardag, varför bad de då inte bara några arbetslösa ungdomar blogga om sin situation? Vad var de rädda för? Oroade de sig kanske för att ungdomarna skulle råka få jobb via den förhatliga arbetsförmedlingen? Eller var de rädda för att ungdomarna inte skulle framstå som tillräckligt hippa för den nya bild av Centern som man ville förmedla? Så istället för riktiga ungdomar och riktig arbetslöshet, riktigt liv, så fick vi Elin Monday, med sin misärglamour och påfrestande goda smak. Kanske var det därför projektet i slutändan blev ett fiasko. Istället för att ifrågasätta arbetsförmedlingen ifrågasätter vi istället Sveriges reklambyråer för att de inte redan har anställt denna unga talang på att skapa ett varumärke och promota sig själv. Eller vänta nu, det hade de ju redan.

Jag är inte helt säker på om Elin Monday rent tekniskt ska klassas som Astroturf, Grå eller Svart Propaganda. Det var en kampanj med fingerad avsändare som egentligen mer visade mer om vad CUF vill vara än vad de faktiskt är. Elins sista egentliga kommunikation var ett youtubeklipp hon hade lagt upp på sin facebooksida med titeln "såhär borde politik vara". Youtubeklippet innehåller en kort introduktion av Elin därefter kommer en snabb serie med klipp mellan olika 'häftiga' bilder till tonerna av 'Ça plane pour moi'. Politik enligt Centerns ungdomsförbund är med andra ord yta, attityd och en total brist på innehåll.