tisdag 25 januari 2011

11 september var inte ett 'inside job'.

Det stora problemet med konspirationsteorier är att de tar mycket av sina 'bevis' från oklarheter i den 'officiella', eller 'politiskt korrekta' förklaringen, samtidigt som de inte är alls lika benägna att leta oklarheter i den 'alternativa', eller 'politiskt inkorrekta' förklaring som erbjuds i stället. Mitt favoritexempel är följande:

En av de enklare varianterna är att George W. Bush, eller någon i hans regering ville ha en ursäkt för att få invadera Afghanistan och Irak och därför skapade/orsakade/fejkade 11e september-dåden. Vad är problemet med den förklaringen? Jo, låt oss titta på vilka som 'konspirationen' gav skulden för att ha orsakat 11e september, av de 'påstådda' kaparna var 15 Saudiska medborgare, en var Egyptisk medborgare, en var Libanesisk medborgare och 2 var medborgare i förenade arabemiraten. Kom igen nu. Om man ska fejka ett terrordåd för att få invadera Afghanistan och Irak, hade det då inte varit rimligt att försöka få med åtminsone en Irakier och en Afghan? Afghanistan fungerade för att Osama Bin Laden gömde sig där, men kopplingen mellan 11e september och Irak var exceptionellt svaga. Hade det varit så att hela grejen var planerad/fejkad av CIA, eller Neokonservativa hökar, hade de då inte passat på att ordna till en lite bättre koppling? De svaga kopplingarna mellan 11e september dåden och Saddam Husseins regim, som ibland framhävs som en svaghet i den officiella förklaringen talar med andra ord inte för att en konspiration föreligger utan mot detta.

En annan komponent i konspirationsteorier brukar utgå från resonemang om vilka som hade mest att tjäna på 11e septemberdåden, detta brukar kallas Cui Bono? Det finns en rad olika förslag på alternativa gärningsmän, t ex, Mossad, Neokonservativa delar av USAs regering, CIA eller något hemligt sällskap, dessa skulle enligt olika teorier alla haft ett intresse i att 11e september-dåden ägde rum. Min första invändning är att detta är en ganska fantasilös lista över organisationer och länder som ska ha tjänat på 11e september. De som har tjänat allra mest på 11e september är i min mening regimen i Iran (som har blivit av med sina två angränsande ideologiska fiender, ateisten Saddam Hussein och de Shia-hatande talibanerna), Nordkorea(som fick andrum nog att bygga kärnvapen eftersom deras typ av extremism inte ansågs så viktig längre) och Kina (som under de senaste 10 åren har växt från att ha en ekonomi lika stor som Italien till att bli världens näst största ekonomi, i stort sett utan att ha utmanats eftersom fokus har varit på andra frågor).

Hävdar jag då att Iran, Kina eller Nordkorea låg bakom 11e september? Nej, jag ville bara exemplifiera hur opålitligt verktyg frågeställningen om vem som 'tjänar' på något egentligen är. Om sådana resonemang ges tyngd av bevis, även när de motsägs av objektiva fynd, måste man ju exempelvis börja fråga sig om inte däggdjuren låg bakom det Krita/Tertiära-utdöendet.


och nu dags för lite trams:
Denna Youtube-video applicerar konspirationsteoriernas resonemang på förstörelsen av dödsstjärnan, var det verkligen en slump att Darth Vader inte var i dödsstjärnan när den exploderade? http://www.youtube.com/watch?v=xV7Ha3VDbzE.

Inga kommentarer: