måndag 19 oktober 2009

Jimmie Åkesson visar färg

För några veckor sedan så släpptes boken "Sverigedemokraterna har fel - igen". Till den bidrog jag med med en text där jag benade ut invandringsstatistiken. Efter att ha läst Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet kan jag konstatera att han inte läst den, eller inte bryr sig. I sin debattartikel pekar Jimmie Åkesson ut muslimerna som det stora hotet. Det är delvis intressant eftersom man inom SD tidigare har "svävat på målet" om vem som är farlig invandrare och vem som inte är det. Praktiskt om man både vill kunna värva och skrämmas med samma invandrare. Just idag verkar SD i alla fall ha bestämt sig för att det är islam som är problemet.

Eftersom jag inte är en ideolog utan en småskuren ingenjörsnatur tänker jag inte kritisera Jimmie Åkessons människosyn eller förvirrade kulturbegrepp, ej heller hans syn på den västerländska kulturen som vek och dekadent eller att han beskriver muslimer i Sverige som ett "utländskt hot". Jag kommer istället i traditionell positivistisk anda påpeka ett par märkliga motsägelser och felaktigheter i hans resonemang.

1) Han anklagar islam för att ha infört den manliga omskärelsen i landstingen och "ritualslaktat kött" i våra frysdiskar. Båda dessa företeelser har en gammal tradition i Sverige i och med att detta är traditioner islam delar med judendomen. Att Jimmie Åkesson gör en sådan miss är ganska anmärkningsvärt, i synnerhet med tanke på att SD då och då försöker agera försvarare mot "Den Nya Antisemitismen". Detta lilla förbiseende visar ungefär hur stor kunskapen om och hur djupt engagemanget mot antisemitismen egentligen är.

2) Följande påstående från debattartikeln, kan för den oinsatte verka rimligt:
Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.
Om man kollar på befolkningsutvecklingen i Malmö de senaste åren så finns det väldigt lite som talar för en "muslimsk majoritet" de närmaste decennierna, ens "om nuvarande takt håller i sig".

De senaste fem åren, mellan 2004 och 2009, som förmodligen har sett den kraftigaste netto-invandringen (invandring minus utvandring) av människor från muslimska länder till Malmö någonsin (ca 7000), har vi haft en ännu större netto-inflyttning av invandrare från icke-muslimska länder än från muslimska länder till Malmö (ca 10 000 varav ca 4000 är födda i Danmark). Detta innebär att även om andelen muslimer har ökat har antalet icke-muslimer i Malmö ökat mer än antalet muslimer.
För att vi inom "ytterligare några decennier" ska ha en muslimsk majoritet i Malmö måste invandringen från muslimska länder öka avsevärt de närmaste åren.

Det Jimmie Åkesson gör är att han kommer med faktoider. En faktoid är någonting som liknar fakta, men i själva verket är felaktigt. Faktoider är lömska eftersom vi lägger dem på minnet och har svårt att skaka av oss dem även om vi senare får reda på att de är felaktiga.

6 kommentarer:

Stefan sa...

Du "glömmer" att Muhammed är ett av de vanligaste namnen i Malmö. Förutom muslimsk invandring måste du alltså räkna barnafödandet.

Omskärelse har dessutom i alla fall historiskt utförts av inom de judiska församlingarna och inte varit en fråga för landstingen.

Du kanske borde kolla upp lite fakta innan du försöker ironisera över andra?

Gunnar B. Hansen sa...

Stefan, vad har du för siffror som skulle visa det där? Mohammed eller Muhammed finns inte ens med på topp 25 listan i Malmö. Det 25 vanligaste mansnamnen i Malmö är:

1 Erik (5041)
2 Lars (4834)
3 Anders (4487)
4 Johan (4043)
5 Per (3495)
6 Peter (3324)
7 Nils (3219)
8 Lennart (3052)
9 Karl (3028)
10 Jan (2959)
11 Carl (2927)
12 Mikael (2841)
13 Fredrik (2597)
14 Hans (2492)
15 Martin (2377)
16 Daniel (2347)
17 Bo (2267)
18 Sven (2266)
19 Göran (2213)
20 Bengt (2183)
21 Bertil (2158)
22 Åke (2045)
23 Alexander (2006)
24 Magnus (1990)
25 Gunnar (1976)

källa: http://www.svenskanamn.se/statistik/sverige

Så Stefan, det kanske är DU som skulle 'kolla upp fakta' innan du börjar 'ironisera över andra' det är så typiskt att ni hela tiden pratar om "fakta" men ni har inga siffror överhuvudtaget.

Om den nyfikne undrar så har Muhammed och Mohammed föjande statistik som förnamn i Malmö:

Muhammed : 88 män och 12 kvinnor
Mohammed : 662 män 146 kvinnor

att jämföra med
Gunnar : 1976 män och 0 kvinnor.

Anonym sa...

Nu framgår det inte av om det i namnstatistiken är så att Mohammed enbart räknas då det förekommer som förnamn. Det kan ju tänkas att det finns fler muslimer som har det namnet som ett mellanamn men alltså inte dyker upp i denna statistik. Men låt det vara som det är med den saken. Poängen var väl att det inte räcker med att titta på enbart inflyttningen för att avgöra hur många muslimer Malmö kommer att vara om 20, 30 år.

Nåväl, det mest intressanta är ändå det som pågår framför våra ögon, att tabubelägga kritik mot islam. Varför kan man undra? Varför väljer man att kalla ifrågasättande och kritik av en ideologi (gränsen mellan islam som religion och politisk åskådning är inte alldeles knivskarp) för rasism? En ideologi har med kultur och tänkande att göra, ras med biologi. Mig veterligen finns ingen gen som ansvarar för att en individ ska utvecklas till muslim.

I Frankrike, England och Nederländerna finns problem som liknar de vi har i t.ex. Rosengård. Givetvis finns flera faktorer som tillsammans bidrar till att förklara det som sker. För egen del, och i sällskap av andra, är jag övertygad om att islam kan räknas till dessa faktorer som försvårar integration. Därför bör frågan också lyftas och diskuteras istället för att avfärdas som nonsens,okunskap eller hat.

Slutligen, gruppen muslimer är mycket heterogen. Den är representerad av såväl välutbildade individer som är vana att leva i ett sekulariserat samhälle som av analfabeter från fattiga länder som aldrig uppmuntrats att tänka själva. Därtill kommer de som har visat stort mod och valt att helt lämna islam och dela med sig av sina erfarenheter, vilka måste tas på allvar. Likadant förhåller det sig med islam själv. Olika skolor och fraktioner kämpar om att vara bäst. Problemet blir därför att det inte finns ett Islam där vi lätt kan avöra om vad som sägs av förespråkare är i enlighet med läran eller ej för läran är som sagt inte entydigt fastlagd. Men betyder det att hela projektet islam därmed ska gå fri från ifrågasättanden?

Det är kanske dags att sluta se på muslimer som en enda grupp. Detta gäller inte enbart för Jimmie Åkessons del.

Gunnar B. Hansen sa...

Hej Anonym,
det där var ett mkt. spännande inlägg som på det hela taget hade väldigt lite med någonting som tidigare skrivits att göra överhuvudtaget. Jag ska om några dagar gå igenom födelsetalen och jag kan redan på förhand konstatera att de inte är speciellt spektakulära.

Självklart är Muslimer inte en homogen grupp och självklart är det idiotiskt att bunta ihop dem, men om man ska bemöta Jimmie Åkessons korkade påstående om att de inom att muslimerna inom de närmaste decennierna kommer vara i majoritet i Malmö så får man åtminstone för räkneexemplets skull behandla dem som det. Blanda inte ihop Mina åsikter med hans.

Det är det som är det intressanta, inte ens om man tar Jimmie Åkessons premisser på allvar stämmer resonemanget.

Jag har aldrig någonsin hävdat att islam ska gå fritt från något ifrågasättande så jag är inte riktigt säker på vart du försöker komma.

Stefan sa...

Mitt slarv. Jag "tappade ord". det skulle stå att Muhammed är ett av de vanligaste namnen bland nyfödda. Inte bland alla. Därmed måste man räkna in barnafödandet. Mitt fel. Bjuder på det ;)

Gunnar B. Hansen sa...

Stefan, påstående av typen 'Muhammed är ett av de vanligaste namnen bland nyfödda' bör förses med källa. Den enda information jag har lyckats hitta är SCBs namnstatistik för Malmö från 2006 i en gammal kvällspostsartikel. År 2006 var mycket riktigt Mohammed vanligaste namn, delad etta med Viktor. Det var då 32 pojkar som fick det namnet. Nästa Arabiskklingande namn, Ali, kommer dock först på plats 20, 15 pojkar fick det namnet. Därefter Hamza på plats 43, 9 pojkar fick det.

Bland de 100 vanligaste namnen är 11 st 'typiskt muslimska namn'. Det tyder med andra ord inte på någon överväldigande demografisk förändring.